29. októbra 2015
+
BMW 530d xDrive vymena oleja v rozvodovke

BMW 530d xDrive – výmena oleja v rozdeľovacej prevodovke

BMW 530d xDrive – výmena oleja v rozdeľovacej prevodovke

Minulý týždeň sme tu mali na výmenu oleja v automatickej prevodovke BMW 530d xDrive. Výmena prevodového oleja pri tomto druhu vozidiel prebieha o niečo špecifickejšie, keďže sa v nich nachádza rozdeľovacia prevodovka (rozvodovka), typ ATC 450, ktorá sa nenachádza v žiadnych iných modeloch vozidiel.

Tento typ rozvodovky je špecifický tým, že dokáže meniť rozloženie sily na predné a zadné kolesá osobitne (napr. predné 70%, zadné 30%). Táto špecifická funkcionalita rozvodovky slúži najmä v teréne, obzvlášť pri zapadnutí auta.

Ako aj olej v automatickej prevodovke, aj ten v rozvodovke sa opotrebováva.

Čo by sa stalo, keby ste tento olej nevymenili?

V takom prípade hrozí, že sa nebude správne prenášať sila na kolesá, auto môže šklbať a bude to mať vplyv na plynulosť jazdy. Vodič môže mať pocit, že je vadná automatická prevodovka, lebo auto bude počas jazdy trhať alebo vibrovať.

Preto je potrebné výmenu oleja v rozvodovke nepodceňovať a vykonať vždy pri pravidelnej výmene prevodového oleja (každých 60 000 km). Následne po výmene oleja je nutné vykonať adaptáciu rozvodovky.

Môžem dať do rozvodovky rovnaký olej ako do automatickej prevodovky?

Tak ako sa pre rôzne typy automatických prevodoviek používajú rôzne druhy olejov, ani do rozvodovky nemožno naliať akýkoľvek olej. Dôležité je použiť špeciálny olej určený výhradne pre tento typ rozvodovky.

Cena výmeny oleja v rozvodovke je 130 €.

Páčil sa vám náš článok? Tak ho zdieľajte so svojou rodinou a priateľmi.