18. apríla 2016
+
štatistky výmen a opráv 2015

Aký bol rok 2015 v našom servise automatických prevodoviek – 2. časť

Aký bol rok 2015 v našom servise automatických prevodoviek – 2. časť

minulom článku sme sa detailne pozreli na to ako vyzeral rok 2015 u nás v servise z hľadiska výmen a opráv. V ktorých mesiacoch sme vymieňali prevodový oleja najčastejšie, kedy naopak najmenej, kedy sme viac opravovali ako menili olej a mnoho ďalších vecí.

Dnes si zanalyzujeme rok 2015 z trochu iného uhľa. A to konkrétne z hľadiska značiek a typov áut.

Najviac výmen oleja v automatickej prevodovke podľa značiek

najviac vymen znaciek

Vo výmenách oleja sa už druhý rok po sebe na prvých dvoch miestach s výrazným náskokom držia BMW a Audi. Pričom BMW tvorí až 20% zo všetkých výmen. Audi si so svojimi štandardnými 18% udržalo druhú pozície.

Jedným z dôvodom prečo si ľudia tieto značky áut kupujú je aj pôžitok z jazdy. Na ten má neodmysliteľne veľký vplyv aj kondícia automatickej prevodovky. A ako už iste viete, tá závisí predovšetkým od pravidelnej starostlivosti v podobe výmeny prevodového oleja.Preto keďže si chcú majitelia jazdu prvotriednej kvality vo svojich tátošoch, čo najviac užívať, aj sa o nich naozaj ukážkovo starajú. Čo môžeme vidieť aj z nášho rebríčka, kde majú tieto dve značky zastúpenie až 38% zo všetkých výmen.

Z toho ste k nám najčastejšie prišli na modeli BMW 320d a BMW 530d. V rámci Audi až skoro v 50% prípadoch išlo o model Audi A6.

Na treťom mieste Škodu oproti roku 2014 vystriedal Volkswagen. Tu prevládali modeli Volkswagen Passat a Volkswagen Golf.

Fotky z výmen prevodového oleja vám pravidelne prinášame
na našej facebookovskej stránke
PREJSŤ NA FACEBOOK

Najviac opráv automatických prevodoviek podľa značiek

najviac oprav znaciek

Síce si trochu poprehadzovali svoje miesta, avšak aj pri opravách za rok 2015 dominujú tie isté značky ako pri výmenách. Až v 21% sme mali na „operačke“ automatickú prevodovku z Audi. To znamená, že každé piate privezené auto na opravu bolo tejto značky. Tá si oproti 2014 vymenila svoje miesto s BMW.

Pri Audi, rovnako ako pri výmenách, prevládal model Audi A6. V tesnom závese sa doťahoval model Audi A4.

O niečo častejšie než v roku 2014 sme sa pozreli do útrob automatickej prevodovky vo Volkswagene. Pričom najčastejšie, až v 25% šlo o model Volkswagen Passat. Tá z druhého miesta zosadila značku Ford. A treticu nám za minulý rok uzatvára BMW.

Fotky z opráv automatických prevodoviek vám pravidelne prinášame
na našej facebookovskej stránke
PREJSŤ NA FACEBOOK

Ktoré značky a ročníky boli u nás počas roka 2015 najčastejšie


Rebríček naj značiek dokopy za rok 2015, pre vás istotne nie je žiadnym prekvapením. Na prvých dvoch miestach výrazne dominujú už druhý rok po sebe značky Audi a BMW. Tie si z celkového počtu odkrojili viac ako 15%.

Stáva sa tak z nás servis špecializovaný na automatické prevodovky z Audi a BMW.

Tesne v závese je Volkswagen, ktorý si tiež svoju pozíciu z minulého roka obhájil. V roku 2014 top trojka vyzerala úplne identicky. Sme zvedaví, či aj tretí rok bude vyzerať rovnako.

Štvrtou najčastejšou značkou bol Ford. V rámci tejto značky mal početné zastúpenie model Ford Focus a Ford Mondeo.

 

Okrem značiek nás zaujímalo aj to o aké ročníky áut najčastejšie šlo. Tu boli rozdiely naozaj veľmi malé. Avšak ročník 2004 bol u nás o niečo častejšie než ročníky 2006 a 2007.

Samozrejme úplne mladé ročníky áut k nám prídu vo väčšine prípadov na diagnostiku, keď automatická prevodovka hnevá alebo vypovedala svoju službu a je potrebné ju opraviť. Ale tiež po najazdení 60 000 kilometrov, kedy už je nutné podstúpiť pravidelnú výmenu prevodového oleja.

Tie staršie ročníky áut sú k nám nútené zájsť na opravu predsa len o niečo častejšie, keďže sa už po toľkých rokoch automatická prevodovka kazí výraznejšie viac. Hlavne ak nemá potrebnú pravidelnú starostlivosť a olej v nej nebol za celý čas vôbec menení. Zároveň ani dlhodobé nesprávne zaobchádzanie zo strany vodiča, jej na dobrej kondícii nepridá.

Pri ročníkoch pod 2000 sa zároveň už oprava vo väčšine prípadoch ani nevypláca. Ide o autá, ktorých sa samotná cena opravy takmer vyrovná hodnote auta. V takýchto prípadoch sa už majitelia rozhodnú radšej pre kúpu nového auta, než investovať do opravy.

Avšak niektorí majitelia majú k svojmu autu naozaj citový vzťah a predsa len sa rozhodnú aj za takúto cenu automatickú prevodovku nechať opraviť.

Veríme, že ste si v štatistikách našli to svoje. Ak by ste mali nápad na ďalšie, stačí nám napísať, či už mail na na info@autolabs.sk alebo na facebooku. My sa už teraz tešíme, keď vám budeme môcť priniesť štatistiky za rok 2016.

Dovtedy nás nezabudnite sledovať, či už tu na blogu alebo na niektorej zo sociálnych sietí, kde vám pravidelne prinášame informácie a fotky z nášho servisu.

Páčil sa vám náš článok? Tak ho zdieľajte so svojou rodinou a priateľmi.