16. novembra 2015
+
ako si vybrať autoservise

13 tipov ako si vybrať autoservis

13 tipov ako si vybrať autoservis

Autoservisov je ako húb po daždi a každý deň vznikajú ďalšie a ďalšie. Každý kto má zdvihák, sa hneď vydáva za odborníka. Zhrnuli sme pre vás pár základných tipov, čoho sa pri výbere autoservisu treba držať a na čo si dávať pozor. Ušetrí vám to nielen peniaze, ale aj čas a nervy.

1. Najnižšia hodinová sadzba vyzerá dobre, ale možno len na prvý pohľad.

Nízka hodinová sadzba vyzerá lákavo a v snahe aspoň trochu ušetriť je ťažké jej odolať. Autoservisy to vedia, niektoré uvádzajú nízke hodinové sadzby, ktoré si však vykompenzujú umelým naťahovaním času práce. Preto by ste váš výber nemali zakladať len na hodinovej sadzbe za cenu práce. Môže sa vám stať, že nakoniec vykonanú prácu preplatíte. Autoservisy síce môžu mať nízke sadzby na hodinu, ale nemusia dodržovať normohodiny pre jednotlivé práce.

2. Nenechajte sa zlákať na podozrivo nízku cenu.

Ak daný autoservis má oproti konkurencii až veľmi nízke ceny, neradujte sa predčasne ako dobre ste našli. Rozdiely v cenách sú vždy, ale niekoľko násobne nižšie ceny oproti konkurencii by vo vás mali vyvolať skôr zdravú dávku podozrenia, než nadšenie. Taká nízka cena môže mať háčik, aj keď vám automechanik istotne nepovie aký.

3. Dajte na referencie.

Hľadáte spoľahlivý autoservis? Spýtajte sa rodiny, kamarátov, kolegov alebo známych. Ak väčšina vo vašom okolí vychvaľuje služby daného autoservisu, nebude to náhoda. Avšak vždy majte na pamäti, že aj tieto informácie treba brať s rezervou, pretože každý sme iný. Niečo, čo vyhovuje nášmu susedovi nemusí aj nám. Preto si treba daný autoservis preveriť aj na internete, prípadne dať na vlastnú intuíciu.

referencia

4. Doba internetu.

Dobrým zdrojom informácii o danom autoservise je samozrejme aj internet. Prejdite si ich internetovú stránku, prípadne facebook. Môžete sa tak dostať priamo do „zákulisia“ autoservisu bez toho, aby ste ho vôbec navštívili. Vidíte koľko áut prejde ich autoservisom, či už tam daný typ auta mali alebo či sa už s danou poruchou stretli. Všetky tieto informácie sú cenné. Pretože, čím viac skúseností automechanici majú, tím menej hrozí, že niečo pokazia. Samozrejme často na internete nájdete aj odporúčania na vynikajúci autoservis, za ktorým sa oplatí prejsť aj niekoľko kilometrov navyše.

5. Myslíte si, že automatickú prevodovku opravujú priamo u nich v autoservise? Nie vždy to tak musí byť.

Samozrejme, že keď zavážate auto do autoservisu, predpokladáte, že tam aj bude opravované.
Boli ste však prekvapení praktikami niektorých autoservisov, ktoré vaše auto zoberú na opravu, ale pokazenú automatickú prevodovku zasielajú opraviť do zahraničia. Neodborné vybratie alebo založenie automatickej prevodovky môže však napáchať veľa škody. V niektorých prípadoch až úplne znehodnotenie automatickej prevodovky bez možnosti jej opravy. Preto je dôležité, aby autoservis, ktorému zverujete svoje auto vykonával opravu priamo u nich a neposielal ju nikam ďalej do zahraničia.

oprava súčiastok v zahraničí

6. Špecializovaný je lepší.

Čím je niekto špecializovanejší, tím viac sa do danej problematiky vyzná, keďže celé dni sa venuje len tomu. Preto je špecializovaný lepší. Je veľká pravdepodobnosť, že s daným problémom sa už stretol alebo ide o problém typický pre daný typ auta a zistia ho rýchlejšie. Veľakrát vedia nájsť aj ľahšie a lacnejšie riešenia než všeobecnejšie autoservisy.

7. Aj vzhľad je dôležitý.

Ako autoservis vyzerá vám tiež veľa napovie. Samozrejme ide o dielňu, takže tam nebude sterilné prostredie ako na operačke, ale rozhádzané prázdne fľaše, opadaná omietka, náradie povaľujúce hocikde, hromada nefunkčných dielov nie sú v poriadku. Pri rozoberaní automatickej prevodovky je dôležitý poriadok, pretože sa v nej nachádza veľké množstvo dielov. Pri skladaní je potrebné nezabudnúť ani na jednu súčiastku. To docielite jedine prehľadným a usporiadaným pracovným priestorom. Avšak základné pravidlo je, že ak nemáte z autoservisu dobrý pocit, auto tam nenechávajte.

8. Dbajú na detaily.

Dokonalosť sa skrýva v detailoch a dobrým autoservisom na nich záleží. Ochranné poťahy do auta sú síce maličkosť, ale aj tie tvoria prvotriedny servis. Nechcete predsa, aby vám automechanik znehodnotil poťahy špinavými montérkami. Dobré autoservisy to vedia. Používajú preto ochranné pomôcky do auta, aby ho ochránili pred nečistotami.

vymena oleja v automatickej prevodovke (6)

9. Majú profesionálne stroje a vybavenie.

Ak chcete poskytovať profesionálne služby, bez vybavenia na to určeného to nejde. Preto je dobré si dielňu, predtým ako tam auto necháte, prehliadnuť na fotkách alebo naživo.

10. Pri výmene oleja v automatickej prevodovke uvádzajú pôvod oleja a filtra.

Ak vám autoservis nechce alebo nevie poskytnúť značku oleja, zvážte jeho výmenu v tomto autoservise. Dobrý autoservis vám značku oleja povie bez problémov alebo si tieto informácie viete ľahko nájsť na ich internetovej stránke, pretože nemajú, čo pred vami skrývať. Automatická prevodovka je veľmi citlivý mechanizmus. Bez správneho a kvalitného oleja nebude nikdy spoľahlivo fungovať. Preto neriskujte, ak neviete o aký olej ide, nenechajte ho do automatickej prevodovky naliať.

oleje do automatickej prevodovky specialne

11. Cena? To sa potom dohodneme.

Ťažko je sa dohadovať o cene, keď už je všetko hotové. Dôležité je si otázku ceny ujasniť vopred. Buď má autoservis pevný cenník na internete alebo vám cenu vedia povedať po rozhovore s vami, podľa toho o akú poruchu ide. Ak nie je možné určiť presnú sumu, tak vám poskytnú aspoň orientačnú s tým, že vás upozornia, podľa čoho bude konečná cena závisieť. Keď však autoservis cenu, čo najviac zahmlieva a pri otázke o cene sa automechanik stále len vyhovára, radšej pohľadajte serióznejší autoservis.

12. Certifikáty a osvedčenia – dobré znamenie.

Stále prichádzajú nové technológie a vývoj napreduje. Automechanik musí s rozvojom technológií držať krok. Preto by sa mal aspoň raz za rok zúčastniť školenia. Ak sa v dielni nachádzajú certifikáty alebo osvedčenia o absolvovaných školeniach, ukazuje to, že sa automechanik vzdeláva. Takže keď uvidíte na stene zavesené osvedčenie o školení mechanikov na automatické prevodovky, ste v dobrom autoservise.

13. Všímajte si automechanika.

Každý typ a značka auta má určité poruchy, ktoré sa bežne opakujú. Skúsený automechanik už po skúšobnej jazde vie aspoň približne určiť, kde je chyba. Vidno, že sa v problematike vyzná. Pôsobí sebavedomo, na prípadne otázky vie reagovať a bez problémov odpovedať. Podľa toho sa dá aj odhadnúť, či automatické prevodovky opravujú priamo v danom autoservise alebo ich zasielajú na opravu do zahraničia. V prípade, ak vidno, že sa automechanik do automatických prevodoviek vôbec nevyzná, radšej nohy na plecia a nájdite si iný autoservis.

autolabs automaticke prevodovky - mechanik
Viete o niekom komu by náš článok pomohol? Pošlite mu tip.